Todorović Sauvignon Blanc

Vino prozirno blago žute boje sa zelenkastim nijansama, izrazito voćnog mirisa i karaktera sa umerenom punoćom, harmonično i pitko vino sa svežim blago naglašenim kiselinama u završnici.

100% Sauvignon Blanc

Temperatura služenja 8° - 10°

%

Alk. 13%

100% organic

Sauvignon Blanc

je sorta čiji naziv potiče od francuske reči sauvage, što znači divlji. To je bela vinska sorta grožđa koja potiče iz regije Bordo u Francuskoj. U Bordou se veruje da je ovaj naziv loza dobila zato što je rasla kao korov po celom regionu. Bordoški vinari ga često koriste u kupažama, a od njega se pravi i čuveno desertno vino Sotern (kupaža sa Semijonom). Od sovinjon blana se pravi i popularno vino Puji-Fume (Pouilly-Fume). 

Pored Francuske ova sorta je doživela veliki uspeh na Novom Zelandu. Ljubitelji vina smatraju da je novozelandski sovinjon blan ovu sortu napravio velikom. Ovaj sovinjon je pun aroma grejpfruta i tropskog voća poput manga.

Bez sumnje Sovinjon blan je jedan od careva belih sorti grožđa. Zahvaljujući nizu njegovih specifičnih karakteristika on je jedna od najnezaboravnijih i istovremeno lako prepoznatljivih sorti. Grožđe Sovinjon blan daje izuzetno aromatična i sveža vina, koja se odlikuju svojom sočnošću i kristalnom čistoćom.